蘋果日報  動新聞
台灣  香港 
State Farm 贊助

【fb新功能】個人資料相片上鎖 杜絕偷圖

近期大家應該在facebook收到好多「Double May」的交友邀請,相信大家都會分辨得出這些是假帳號,相片都是從facebook或網上偷來的。facebook剛剛就在印度推出新功能,減低用家被偷圖作不法用途的機會。

新功能重點是用家可以為自己的個人資料相片加保安功能,只需簡單地啟動相關設定,就可杜絕非自己朋友看到個人資料相片、分享、加Tag,甚至是擷取含有個人資料相片的畫面(暫時只對應Android),其他人要偷圖都無咁易,而且個人資料相片會加上藍框及藍盾牌作記認。雖然這項新功能會在印度先行推出,不過講到個人資料保安問題,全世界facebook用家都同樣關心,唔知facebook幾時將這功能推廣至世界各地呢?


資料來源:facebook
記者:布偉倫

2017果籽繼續認真知味。識買惜用。行以求知。好事多為。重修舊好。
緊貼果籽報道,即like:http://fb.me/AS.AppleDaily


如果唔怕礙眼的話,亦可在個人資料相片加上特別圖案,減低被人偷圖機會。

回到最上面