蘋果日報  動新聞
台灣  香港 
State Farm 贊助

【攞命流感】照帶子女逛書展 港媽:小朋友唔能夠困喺玻璃裏面

夏季流感肆虐,港大微生物學講座教授呼籲袁國勇撰文呼籲家長勿帶子女到人多地方。惟今日書展三樓兒童館仍人頭湧湧,不少家長照舊帶到子女到場買書,不過亦有不少小朋友已自行戴上口罩。

王小姐及王太今日各帶8歲的女兒到書展,合共花2,000多元買課外書及補充練習,填滿整個行李篋。她表示自己無留意新聞,故無特別做防禦措施,平時出門亦不會帶備口罩等,「可能搭巴士有人咳會留意企開啲,但書展環境都ok,小朋友唔可以唔出街。」

王太同樣無留意新聞,「平時都係學校提醒,或者嗰期真係好勁先會帶個口罩」,但今日無特別做預防,「冇試過因為書展有咩事,早一輪學校仲多人有病,學校仲密集過喺條街度啦。」

謝小姐今日亦帶同6歲兒子到場,一同選購課外書,共花約1,000元。謝小姐稱如果小朋友有病會戴口罩以免散播病毒,但今日無做特別措施,亦不會因為擔心流感而不帶小朋友出街,「呢個係正常生活,本身抵抗力好,唔會咁斬腳趾避沙蟲。」

她指小朋友不能困在玻璃裏面,會帶他做多點運動或吃健康食品,認為這樣做法比較正面,「大家健康意識係增加咗,但小朋友係咪少咗活動呢?」


(張柏基攝)

回到最上面