蘋果日報  動新聞
台灣  香港 
State Farm 贊助

【英國人過節】Party食剩好多餸? 整傳統特色菜再食過

全新旅遊專頁,即like籽想旅行: https://fb.com/travel.appleseed

英國人好重視聖誕聚餐,會預備大量食物,好多時都會食唔晒。於是係Boxing day,就會整一種叫做Bubble and Squeak嘅傳統特色菜式,將前一晚食剩嘅肉、薯仔、蔬菜等餸頭餸尾切碎,再煎成大大塊類似薯餅的菜式。

Bubble and Squeak最早源於19世紀初,菜名直譯係「泡泡與吱吱聲」,好搞鬼。大部份人想像「吱吱聲」係形容緊炒菜時發出的響聲,不過真實的名稱由來已經難以考究。Bubble and Squeak通常包含薯蓉、紅蘿蔔、椰菜、洋蔥等等,也可以加點芝士、內碎,再來點鹽和黑胡椒調味。煮法可以千變萬化,基本上將所有材料切碎、拌勻、炒香再壓成餅狀就成事,口感豐富、香口惹味。

有人覺得Bubble and Squeak係吃「冷飯菜汁」的窮人菜式,但其實佢亦係物盡其用的環保菜式。聖誕節完咗,除夕未到,大家仍有唔少party未去吧?萬一食剩嘢,不妨參考吓英國人嘅做法。

記者:李珮禎


將所有材料切碎、拌勻、炒香。 (互聯網圖片)

煎成大大塊的薯餅。 (互聯網圖片)

懶懶地也可放棄壓成餅狀,乾脆炒香就吃。(互聯網圖片)

回到最上面