蘋果日報  動新聞
台灣  香港 
State Farm 贊助

【街頭秤重】阿媽日托廿磅餸 「仔女返嚟食飯幾苦都值!」

又到一年一度母親節歌頌媽媽們的日子,大家都齊讚偉大,但實際上佢哋勁到日日挑戰「人體極限」又有邊個知?媽媽每天辛苦地搞盡腦汁諗住咩好菜外,仲要身水身汗食材回家!所以我地決定將歌頌轉化成實際行動!記者一於拎埋量重計,衝入「媽媽勝地」,即各區街市,睇睇佢哋手力之偉大。到底一個女人仔,要拎幾重食材同行幾遠路呢?

我哋先問問仔女們,好多都猜媽媽買的食材約重兩或三磅,最多都係十磅左右。但事實是很多媽媽都拎約十五至二十磅,最重更直迫「二十五磅」,媽媽們好多仲要唔係高大,細細粒的,但就日日拎住五到六袋食材,經過約半小時的路程才回到家,夏天更加是行兩步就流晒汗,真係見到都覺得勁。記者進行特擊當日,更加見到數位媽媽就算成八十歲,都照樣辛勞去街市採購,為的就是想仔女放工回來能吃餐好的,還要吃得健康!

快快睇片,你就會知媽媽們的真實「戰況」!今個母親節,你又會如何同媽媽慶祝?不過相信你一句真心的「辛苦晒!」都夠她甜到漏!

記者:張佩君、何嘉茵

全新旅遊專頁,即like籽想旅行:https://fb.com/travel.appleseed


記者一於拎埋量重計,衝入各區街市,睇睇媽媽們要拎幾重食材同行幾遠路呢?

大家上次陪媽媽去街市,是幾「世紀」前的事?

很多媽媽都拎約十五至二十磅,最重更直迫「二十五磅」。

回到最上面