蘋果日報  動新聞
台灣  香港 
State Farm 贊助

【人間有情】跌咗銀包打定輸數搵唔番 周國賢:原來香港真係仲有好多好人

前日係周國賢(Endy)嘅39歲生日,不過呢個生日認真係好難忘,原來佢喺新蒲崗坐巴士去灣仔,其間發現自己跌咗個銀包,希望有心人執到可以畀番佢,當係佢嘅生日禮物。噚日Endy在社交網留言話多謝大家嘅熱心幫忙,但佢已經打定輸數,將所有嘢交畀個天。佢嘅囡囡好窩心咁自製咗一個紙造銀包兼放咗100蚊零用錢,送畀爸爸做生日禮物,總算令佢感受到苦中一點甜!(新聞連結:https://bit.ly/2zXs6ou)

原來呢個世界只要有希望,冇嘢係冇可能,今日Endy喺ig留言:「認真,頭先去杏花邨失物部認領番個銀包嘅時候,心裏面已經有最壞打算、攞唔攞得番個銀包已經唔緊要,就算冇晒錢,有番啲證件我已經好感恩、就算冇晒證件,有番晒小朋友嘅相我已經極度感恩、點知,原封不動!」

Endy仲話:「黐線!原來香港真係仲有好多好人!非常感謝幫我執番銀包嗰位有心人!仲有所有幫我散播訊息每一位熱心嘅朋友們!我覺得今年生日過得好有意義!#ilovehongkong #以後坐巴士唔好瞓覺!」

精選娛聞,喺晒《娛果》
http://fb.com/appledailyent


周國賢唔見咗銀包之後,好多朋友幫佢轉發!(ig截圖)

收到囡囡親手造嘅禮物,總算感受到苦中一點甜!(ig截圖)

周國賢話非常感謝幫佢執番銀包嗰位有心人。(ig截圖)

回到最上面