蘋果日報  動新聞
台灣  香港 
State Farm 贊助

【廚房秘技】雪櫃4枝醬料就夠 烹餁達人Mama Cheung敎自調蒸魚煲仔飯醬汁

無論你係零煮食,新入廚,或者得閒也想落廚煮幾味,今次都一定要睇!人稱「張媽媽Mama Cheung」的李慧芝,開設教煮食的頻道大約四到五年,就已有26萬多的粉絲。她知道大家煮不同菜式時,都會用到市面買不同已做好嘅醬料。但係用一次又用唔晒,之後又發晒霉,放雪櫃又嘥位,又很易放到過期!點算好呢?唔使怕!其實我哋每個人嘅廚房已經有幾支廚房必須嘅醬料,就可以調校出唔同嘅配搭,適合唔同嘅場合。最緊要配備老抽、生抽、麻油!張媽媽今天就教你以這三支基本配備,可自製不同醬料!例如打邊爐嘅辣椒豉油,或者想煮畀你另一半嘅日式照燒豬扒,家常便飯嘅蒸魚豉油,同埋唔想喺天寒地凍嘅街上排長龍,等食某某煲仔飯嘅煲仔飯豉油!

即Like全新飲食專頁【籽想好食】|fb.com/food.appleseed/

各款醬汁食譜

蒸魚豉油:
一湯匙生抽
少許老抽
半茶匙麻油
兩茶匙砂糖

煲仔飯豉油:
一½湯匙生抽
一茶匙老抽
半茶匙麻油
一½茶匙砂糖
一湯匙水

辣椒豉油:
生抽
老抽
麻油
蒜蓉、葱、辣椒(根據個人口味而定)

燒汁:
一湯匙生抽
一湯匙老抽
一½湯匙砂糖
味醂/紹興酒(如有)

製作:倫星揚


只要有齊生抽、老抽、糖和麻油四款材料,就可以調校出不同醬汁。

做蒸魚豉油的秘訣是加糖,假如想健康點可用黑糖或赤糖代替砂糖。

做煲仔飯豉油記得要加水,以免太稠和太鹹。

回到最上面